Moduł gastronomii zamkniętej to przede wszystkim bardzo rozbudowany moduł pozwalający planować jadłospis dla poszczególnych diet opisanych dowolną ilością parametrów (wartości odżywczych, alergenów i innych) posiadający bogate funkcje kopiowania jadłospisów (zarówno jednego na wiele jak i całego dnia na inny dzień) oraz szablony jadłospisów na zadaną ilość dni. Unikalną cechą modułu jest możliwość zmiany receptur dań w każdym jadłopisie oraz wygodna funkcja automatycznej zmiany wielkości porcji.
W module tym znajdziemy także wygodne funkcje do wprowadzania ilości ludzi żywionych podzielonych na grupy żywieniowe (płatników), dwa kalendarze ilości zywionych: jeden przeznaczony dla zakładów żywienia zbiorowego ( szpitali, jednostek wojskowych, sanatoriów, szkół) i drugi przeznaczony dla firm caterigowych specjalizujących się w dowozie żywienia osobom prywatnym lub firmom.
Po wprowadzeniu wszystkich danych możemy z systemu otrzymać precyzyjne zestawienia opisujące koszt żywienia, a także automatycznie wystawić dokumenty sprzedaży na podstawie wynegocjowanych warunków.
Program umożliwia tworzenie dwóch rodzajów jadłospisów:
Dodatkowo S4H CHEF posiada funkcję dokumentu asygnaty zbiorczej, który uwzględnia zapotrzebowanie ilościowe artykułów ze wszystkich jadłospisów na wskazany dzień. Dzięki temu dokumentowi można sprawnie i szybko wydać odpowiednie ilości produktów z magazynu do kuchni.
W programie dostępne są także raporty pokazujące między innymi ilość żywionych osób oraz ich koszt wyżywienia. Bardzo dobrze obrazują rzeczywisty koszt żywienia w stosunku do zaplanowanej stawki.